Vinterjakt
Lille julaften er avslutningen på jaktsesongen for de fleste, men januar, februar og mars byr også på mange muligheter for den ivrige jeger. Vinteren krever selvsagt mer av utstyr og bekledning, men den byr også på helt spesielle opplevelser i flott vinterlandskap. Her vil du få en kort gjennomgang av hva som kan jaktes på og hvilke utstyr vi anbefaler til vinterjakten!
Rev og predatorjakt er kanskje den mest utbredte jakten i vinterhalvåret. For pelsjegeren er også dette den beste tiden med tanke på pelskvaliteten. Revejakt er utbredt og spennende på denne tiden av året, enten du jager den med hund, sitter på åte eller lokker den inn. Revejakten varer helt frem til 15. april. Kombinert med dette kan pels og predatorjegerne fylle dagene med jakt etter mår og røyskatt frem til 15 mars. Her er feller gjerne det mest populære fangstmiddelet. Dette kan du lese mer om lengre nede i artikkelen.
Harejakten varer ut februar og fugler som ravn, skjære og kråke kan også jaktes vinterstid. Kråkejakten 31 mars mens skjære og ravn avsluttes 28. februar. Rypejakt er også mulig ut februar. Det er også flere andre arter som kan jaktes i denne perioden og ønsker du en oversikt over hva som gjelder i dine jaktområder anbefaler vi at du setter deg inn i jakttidene som du finner her: https://www.jaktogfriluft.no//pub_docs/files/Vinterjakt/Jakttider_2022-2028.pdf
Revejakt vinterstid
Reven er en nysgjerrig men, lur art som er mye på vandring på jakt etter et enkelt måltid. Åtejakt etter rev er derfor kanskje den mest utbredte måten å jakte rev på. Den har god luktesans og er nysgjerrig på hva som skjer i omgivelsene. Samtidig er den sky og var for lukter og nye ting. Det er derfor viktig å etablere en åteplass tidlig i sesongen så reven kan vende seg til matfatet i territoriet sitt. Når åteplassen er «akseptert» av reven er det bare å sitte å vente ved åten til den dukker opp! Et godt tips her er å bruke viltkamera på åteplassen så du holder oversikt over hva som kommer og går. Reolink er appstyrt og varsler deg så fort det er bevegelse. Etter at åten er etablert er det viktig å ikke nærme seg åten unødig for å unngå å legge igjen duftspor. Reven er var for fremmede lukter og kan godt unngå åten i lengre tid om den merker at mennesker har vært i nærheten.
Revejakten varer fra 15 juli til 15 april. Reven blir hardt beskattet mange steder i landet da den har stor innvirkning på småviltbestanden for øvrig. I tillegg til åtejakt er også lokkejakt og jakt med hund er også populære og effektive metoder å jakte rev på.
Fellefangst
Ønsker man å jobbe med bestanden av fugl som rype, orrfugl og storfugl er fellefangst etter predatorer en effektiv metode for å bedre bestanden i områdene. Måren for eksempel er svært utbredt og vanskelig å drive tradisjonell jakt etter. Den enkleste måten er å sett opp feller rundt om i terrenget der man vet den vandrer og fôre disse med fristelser som måren kan like. Her kan du bruke alt fra fisk og fugl til innmat og avkapp fra hjortevilt. Et annet godt tips er å smøre fellen med honning for å tiltrekke deg oppmerksomheten til måren.
Til dette trenger man lovlige feller og som avliver viltet momentant og de må plasseres steder hvor de ikke utgjør noe fare for husdyr og mennesker. Man trenger også tillatelse fra grunneier i området man setter opp fellen og det er viktig at fellene merkes med navn og telefonnummer. Fellene må også ha jevnlig tilsyn- minst en gang i uken. Mange har flere feller ute på en gang og ser over «trap-linen» en gang eller to hver uke. Dette er en fin aktivitet samtidig som det gjør godt for bestanden av annet småvilt i jaktterrenget.
Rypejakt i vinterfjellet
Rypejakten varer ut februar og kan by på flotte opplevelser i snødekte omgivelser! Forskjellen på å jakte etter ryper fra tidlig høst til midtvinters kan være stor- men ikke umulig. Skal du lykkes på vinteren er det en fordel å vite noe om forholdene i terrenget du beveger deg i og hvor rypene trives. Fjellrypen har gjerne på denne tiden fått vinterdrakt og trives godt kamuflert oppi fjellet, mens lirypen kan trekke noe lavere og er i områder med hvor det er tilgang til mat. Mange tar også turen over grensen til Sverige for å utøve toppjakt på tiur og orrhane.
Harejakt på vinterføre
Harejakt med hund på vinteren er en tradisjonsrik jaktform som har hatt noen rekrutteringsutfordringer de senere årene. Jaktformen har, kanskje av naturlige årsaker, fått et litt «gammelmanns rykte». Kanskje ikke så rart når man ser på snittalderen på de aktive jegerne, men om man ser på jaktformen i seg selv så er det liten tvil om at dette er en jaktform som vil kunne appellere til de fleste jegere. Skogen er snødekt og kald. Det knitrer i et bål og freser i en panne mens samtalen flyter og termosen med kaffe er full. Harejakt med hund er en sosial jakt som er ypperlig for en fin dag med familie og gode venner.
Mens samtalen flyter ved bålet jobber støveren med en harefot. Skogen fylles med lyd når losen løsner og haren er på beina. Det turer i tette ringer og uten at man trenger å stresse for mye kan man ta med seg hagla og gå å poste på losstrengen. Ingen vet hvor haren hopper, men der man vet den har vært kommer den gjerne igjen.
Utstyr til vinterjakten
Vinterstid er det snø og kaldt stort sett over hele landet! Vi har utstyret du trenger for å komme deg komfortabelt og effektivt rundt i det snødekte landskapet!
Bruk ull mot kroppen!
Uansett om du skal postere eller bevege deg vinterstid er ull essensielt. Spørsmålet blir heller hvor mange lag med ull man skal ha. Ullsokker er selvsagt et førstevalg kombinert med ullbukse og ulltrøye. Dette finnes i forskjellige tykkelser og varianter, men det viktigste er uansett å ha ull innerst mot kroppen. Skal du postere vil vi anbefaler ull mot kroppen og gjerne et lag til med ull i form av en tykk genser. Alternativt er det ulltøy med varmetråder eller varmevester. Disse plaggene gir en god grunnvarme og holder deg god og varm hele dagen.
På føttene
Skal du på rypejakt i fjell og li er det utvilsomt truger vi vil anbefale på føttene. Kombinert med en god fjell/ jaktsko på toppen vil dette være et ypperlig alternativ om du skal krype opp og ned fjellsider vinterstid med haglen eller riflen på ryggen. Med truger har du full kontroll over situasjonene du kommer i og de bærer deg godt over det snødekte landskapet. Trugestørrelsen og snøforhold har selvsagt betydning på hvor godt du beveger deg i terrenget. Er det løssnø anbefales en stor truge, er det mer kompakt vil en mindre truge være godt nok. Våre mest populære truger til jakt er Tubbs Hunter XD 30 og Hunter XD 36. Dette er store truger med gode bindinger som tåler røft bruk og varer i mange sesonger!
Skal du postere vinterstid er det mer krevende og holde seg varm på føttene. Det finnes jo en rekke forskjellige vintersko med fôr i som fungerer utmerket om du primært skal stå stille. Skal du flytte litt på deg er det vanlige jaktstøvler som gjelder. Men disse kan vinterstid være kalde og vi anbefaler da å bruke varmesåler eller varmeputer i skoen. Dette øker komforten og trivselen på post!
Camo og skallbekledning
Over ulltøyet er det viktig med vindtett bekledning. Mange bruker jaktdressen de benytter om høsten, men trekker over en lett vintercamo ytterst. Det finnes også en rekke gode jaktdresser i vintercamo samt heldresser. Heldressen fra Swedteam for eksempel egner seg utmerket om du ønsker å holde varmen og blende inn i snøen. Den er stor, tung og varm så anbefales ikke om du skal bevege deg langt. Da er det bedre med en lettere vinterdress.
Pass på våpenet i kulden!
Våpenet man bruker avhenger så klart av jakten man bedriver. Skal man på rypejakt er hagla så klart et godt valg, men finkalibrede rifler er også et godt alternativ. Hvit camotape kan være lurt å bruke i noen jaktformer for kamuflasje samt en klistrelapp foran løpet for å unngå at snø skal legge seg i pipa. Det er også viktig at det ikke er for mye olje på våpenet, da risikerer man at mekanismer kan fryse og du får skuddsituasjonen ødelagt.
Trenger du tips til vinterjakten har vi mange ivrige jegere i butikken som hjelper deg med rett utstyr og gode tips for å lykkes!
God jakt!