• Fri frakt over 3000.-
  • Rask levering
  • Gratis bytte
Rådyrjakt med hund
Jakt

Rådyrjakt med hund

I Norge er ordinær jaktstart på rådyr 25. september. For mange er dette den viktigste datoen i løpet av året. Jaktbikkja har ligget i dvale siden lille julaften, men nå er det endelig tid for en rådyrlos i eikelia. Rådyrjakt med hund er for mange årets høydepunkt hva kommer til jakt. Dette er en sosial jaktform der kameratskap, det sosiale, og kaffekoppen rundt bålet er minst like viktig som jakta selv. Men la deg ikke lure. Når rådyrlosen går, og man hører rådyra komme hoppende, må man klare og holde nervene i sjakk. For en ting er sikkert, at spenningen knyttet til en rådyrlos som nærmer seg, kan sette selv den mest erfarne jegeren ut av spill. Rådyrjakt med hund varer helt fra grønne blader i september, til man ringer jula inn lille julaften.

Slik foregår rådyrjakt med hund

Rådyr kan jaktes på mange forskjellige måter. I bukkejakta, som begynner 10. august, kan man lokke på bukken, senere kan man jakte på jordet, man kan snike seg lydløst på nysnøen før jul, eller man kan jakte med hund. Når man jakter rådyr med hund, kan man jakte alene sammen med jaktbikkja, eller man kan ha med seg poster. Rådyrjakt består ofte av flere små drev. I et drev poster man av en liten hei, og hundefører driver hund og rådyr mot postene. I motsetning til elgjakt med hund, hvor man gjerne sitter hele dagen på post uten å se noe, blir det fort action i rådyrskogen. Et drev på rådyrjakt varer vanligvis ikke mer enn en liten time eller to, så her får man god tid til bål, jaktprat, lyving og pølser. Rådyrjakt med hund er en sosial jaktform, der hele familien kan samles, eller man kan dra med seg noen gode kompiser for en herlig dag ute. 


Jaktdagen starter ofte med diskusjon av første drev, der man blir enige og setter ei postrekke. Ei postrekke vil si der jegerne poster av for å sikkert kunne skyte, eller se dyra vi jakter på. Når postrekka er på plass, kan hundefører med god samvittighet slippe hunden. Hundens oppgave er da å finne en rådyrfot, altså der rådyra har gått. Ofte kan man høre at bikkja støyter på foten, før losen starter skikkelig. Støyting vil si at hunden bjeffer sporadisk, og at foten er gammel. Når bjeffinga blir tettere og tettere har bikkja rådyra på beina, og losen er i gang! 


Alle rådyrloser er forskjellige. Har man en hund som jager sagte føler rådyra ofte at de har kontroll. Da kan losen ture fint med små ringer i en liten hei. Har man rådyr som ikke er trygge på bikkja, ser man ofte at losen har en rett retning ut av terrenget. Dersom rådyra får ferten av oss jegere har losen en større tendens til å reise fra oss, det er derfor viktig å bevege seg stille ut i terrenget. Som jeger under rådyrjakt med hund må man være på vakt hele tiden, og samspillet mellom hund og jeger er essensielt. Alle rådyrhunder er forskjellig, og det og kunne lese sin hund er viktig. En annen utfordring er at rådyra ofte kan være mange hundre meter foran bikkja, så om man ser på telefonen og ikke er oppmerksom kan sjansen fort være forbi. Det er knyttet mye spenning til denne jaktformen, og det er ikke uten grunn at det blir kalt jaktens formel 1!

Hvilken rase benyttes til rådyrjakt?

Det er begrensninger knyttet til hvordan rase man kan bruke til rådyrjakt. For det første er det regler for hvor stor hunden kan være. Boghøyden kan for eksempel ikke overstige 41 cm. Det vil si at vi må benytte kortbeinere. De mest brukte rasene til rådyrjakt i Norge er dachs, drever, beagle og basset. Alle med forskjellige personlighetstrekk og egenskaper i skogen. I jaktmiljøet i Norge er det alltid en vennlig ''kamp'' som foregår på hvilken rase som er best. For om du har drever og jakter med drever er dette det beste du kan jakte med, mens om du har dachs ville du aldri i livet skutt rådyr for en beagle, også har du de som jakter med basset og aldri vil ha noe annet. Det er klart at det er endel ironi og humor i dette, men det finnes mye meninger der ute om hva som er best. En ting er i alle fall sikkert. Uansett hvilken rase du velger å jakte rådyr med, så står mye av ansvaret på eieren. For om man vil ha en god jaktbikkje er det timer i skogen som teller!

Hundepeilere

Hundepeiler er blitt et fast inventar på rådyrjakta for mange. Verdien for jegeren å vite hvor bikkja er, om den er på vei mot postrekka, en vei eller om den er på vei tilbake er stor. I mange år har Garmin dominert markedet med sine VHF peilere. Her har jegeren kjøpt en håndholdt enhet og bikkja har på seg en gps-sender som viser hundens posisjon. Mange bruker fortsatt denne løsningen, men de siste årene har peilere som går på det mobile nettverket blitt mer og mer populært. Tracker har laget peilere som går på det mobile nettverket i mange år, og har de siste årene beveget seg fra det kjente 3g nettet, til 4g nettverket. Det er helt klart mange fordeler og velge Tracker. Avstand har lenge vært akilleshælen til tradisjonelle hundepeilere. Med Tracker får du ubegrenset avstand så lenge det er dekning der du og hunden befinner deg! Som nevnt over brukes små, kortbeinte bikkjer til rådyrjakt. Dette har Tracker endelig tatt hensyn til, og har nå laget et helt nytt peiler bånd, spesial tilpasset til små hunder, nemlig Tracker Luna. Et perfekt valg for både de som er nye med hundejakt, og de erfarne som er ute etter en pålitelig oppgradering! Tracker Luna spores enkelt i appen, og her kan man også se hvor andre medjegere befinner seg, noe som øker sikkerheten betraktelig.

Jaktutstyr til rådyrjakt

Jaktradio

Jaktradio er en nødvendig følgesvenn når man bedriver rådyrjakt sammen. Det er viktig at man finner en kvalitetsradio som man stoler på, både rekkevidde og batteritid. Kvalitetsmerker som Icom, Lafayette og Hunter er solide valg, både på kvalitet, og holdbarhet!

Jaktklær

Når man jakter rådyr med hund, er det viktig at man har allsidige klær. Klær som puster godt, samtidig som de har en god vannsøyle er en gode peke pinne på dette. Rådyrjakten strekker seg også over lang tid, så man må velge klær som kan brukes både i grønne skoger i september, og på nysnøen før jul. Merker som Swedteam, Seeland og Härkila er merker som er spesielt godt kjente for sine løsninger og er tilpasset det skandinaviske markedet.

Slakteutstyr

Alle vi som reiser på rådyrjakt ønsker at jakten skal bringe resultater. Rådyrkjøtt er noe av det fineste av kjøtt fra norsk natur. Det er viktig at vi behandler slaktet på en god måte, slik at resultatet blir slik vi ønsker. Med kvalitets slakteutstyr gjør vi vår jobb for at dyret vi høster får den behandlingen det fortjener. EKA-swingblade er en kniv alle jegere burde ha i beltet. Den geniale løsningen med både bukåpner og vanlig kniv gjør vomming og flåing til en drøm.

Våpen til rådyrjakt

Rådyrjakt er i en særklasse når det kommer til våpen som kan benyttes. Her er det forskjellige tradisjoner, og regler som man må følge. Til bukkejakten, som varer fra 10. august til 25. september er det verdt å merke seg at det kun er lov å benytte seg av rifle. Fra ordinær jaktstart 25. september og frem til 23. desember åpner det seg også for bruk av hagle under rådyrjakt. Rådyrjakt med hagle er populært. Her kan man avfyre raske skudd, noe som ofte må til da rådyra kan komme fort. Hagle blir benyttet på trange poster der holdene blir korte. Det er viktig å tenke avstand når man skal skyte rådyr med hagle. Spesielt utover høsten når rådyra får vinterpels må man være ytterst forsiktig, og det beste er å måle opp avstander, og sette begrensninger før rådyra kommer. Rifla brukes som nevnt til bukkejakten, men mange foretrekker også rifla over hagla på ordinær rådyrjakt. Rifla benyttes vanligvis på mer åpne poster der man har god tid til å sette et sikkert skudd. Det er viktig å sette egne begrensninger på hva man er komfortabel med, før man velger å løsne skudd. Rådyr på 15 kg er en liten blink i forhold til en elg på 200kg! Kombi og drilling er tradisjonelt sett et populært valg blant rådyrjegere. Her får man både rifle og hagleløp i en børse! Et godt valg for hundeførere, som aldri vet helt hvor de blir stående i heia og poste, og for posteringsjegere som vil være fleksible uavhengig av posten de sitter på!

Ammunisjon til rådyrjakt

Tradisjonelt sett er det blypatroner som er brukt både til rifle, og hagle skyting. Til riflepatroner er dette fortsatt det flest velger å jakte med. Dette er gjerne kuler hvor blykjernen er loddet opp mot mantelen slik at man ungår fragmentering og har en høyere restvekt på kula. De siste årene har det kommet flere og flere blyfrie alternativer på banen. Her har man gjerne rene kobberkuler hvor man enten har hulspiss eller hjelp for ekspandering ved å sette inn et element i polymer for å øke ekspansjonen og gi kula en høyere Ballistisk koeffisient (BC), betydende at den flyr bedre og har en flatere kulebane. Med de nye egenskapene med blyfrie kuler ser man at man kan ha en lettere kule og sette høyere fart på kula. For deg som jeger og velger et blyfritt alternativ betyr dette at du får mindre rekyl med den lettere kula og flatere kulebane.

Til hagleskyting er det verdt å merke seg at blypatroner mer eller mindre er blitt ulovlig å bruke på jakt i Norge. Dette gjør til at jegere må se seg om etter nye alternativer å bruke. Alternativer til bly er stål, kobber, bismuth og tungsten. Til rådyrjakt ser vi at tungsten er blitt en populær erstatter til bly. Med tungsten får man god gjennomtrengningsevne samtidig som man opprettholder høy fart. Hevi-shot er et annet alternativ som egner seg godt til rådyrjakt med hagle!

Rådyrjakt med hund er en spennende jaktform, som ikke er tidkrevende. En jaktform som er for alle. Det er en fin mulighet til å dra med bestefar ut av godstolen, og barna i familien til å grille pølser over et rådyrfall i deilig høstsol. Det er en mulighet til å dele en varm kopp kaffe over noen gode jakthistorier, fortelle hvor gode hunder man har, eller til å dra litt ekstra på når man skryter av søket til dachsen. Under jakten er samspillet mellom jeger og hund viktig, og det og kunne se rådyrbikkja gjøre det den liker aller best er fantastisk. Følelsen av å høre bikkja lose på rådyr og vite at det hvert øyeblikk kommer snikende et rådyr inn på posten kan ikke beskrives, det må oppleves. Så ring noen venner, mas på bestefar, sørg for å ha noe godt i sekken og kom dere ut på rådyrjakt!


- Anders Grudal, ivrig rådyrjeger.