Jaktfelt for nybegynnere
Vinteren er tiden hvor mange jegere og konkurranseskyttere finner frem børsene sine etter julefeiringen og finner tilbake til skytebanen for å skyte jaktfelt. Jaktfelten er som kjent en meget sosial og morsom skytegren som alle jegere har godt av å trene på. Skytegrenen er kjent for å skulle utfordre skytteren både på avstander og skytestillinger men er også en trivelig arena for å møtes og utveksle erfaringer fra skytingen.
Jaktfelten er jegerens treningsform da det handler om å skyte på dyrefigurer på ulike avstander i ulike stillinger og er med på å simulere en tenkt jaktsituasjon man komme i. Skyteformen er tiltenkt for deg som jeger å skulle utfordre seg selv til å prøve å skyte stående, sittende og liggende på ulike dyr, og på ulike avstander. Her får man bygget selvtilliten til å bli en bedre skytter og får en innføring i hvordan en kule kan endre treffpunkt fra 20 meter og ut til 200 meter, og hvordan dette kan endres ved vinklinger oppover eller nedover.
Hvordan forgår jaktfelt
Jaktfelten foregår ved at man skyter 30 skudd med en typisk jaktrifle med kikkertsikte. Dette er gjerne en grovkalibret børse i 6,5x55 eller 308 Win, men kan uten problem bruke 223 eller andre kaliber som man skulle hatt. Skytingen forekommer på ulike standplasser hvor man gjerne skyter 5 skudd mot 6 skiver av ulike dyrefigurer. Før ildkomandoen blir gitt får man høre fra standplassleder om hvilken skive man skal skyte på, hvilken avstand denne befinner seg på og i hvilken stilling man skal skyte i. Avstander kan være så nært som 20 meter, og kan strekke seg ut til 200 meter. Ved 5 skuddserie har man 2 minutter skytetid og er rikelig med tid ved normal skyting.
Klasser
Når man melder seg på et jaktfeltstevne må man melde seg på i en klasse. Her kommer man gjerne i klasse med de som er på samme nivå som deg slik at konkurransen skal være jevn som mulig. I korte hovedtrekk er det to klasser, det er en jegerklasse og en sporterklasse. Jegerklassen har reguleringer på at riflen kan maks veie 5,5 kg, 12x forstørrelse på kikkerten og minimum 1 kg avtrekksvekt. Jegere kan heller ikke benytte seg av albuebeskyttere, skytejakker eller -bukser. Dersom man skyter i sporter kan man se bort i fra disse reguleringene her og bruke full skytebekledning.
Er man junior og ønsker å konkurrere er dette mulig å gjøre gjerne i en egen tilrettelagt løype som gjerne kjøres parallelt med grovkalibret skyttere. Her skyter junior under samme ildkommando som alle andre men skyter gjerne på tilrettelagte skiver som gjerne ikke står på lengre avstander enn 100 meter, og hvor skytteren ikke trenger å skyte i annen stilling enn sittende.
Poeng
Skivene som skytes på er merket med et innertreff og yttertreff, her er yttertreff verdt 3 poeng og innertreff 5 poeng. Dersom det er en 10-delt eller 5-delt skive vil det være satt fra hvilken verdi det er yttertreff og fra hvilken verdi det er innertreff. Dette er som regel noe som blir lest opp fra standplassleder før skytingen starter. Etter man har skutt på de aktuelle skivene på standplass er det anvisning og visitering. Da skal alle skyttere visitere at våpenet er tomt for ammunisjon og kammerflagg settes i. Deretter starter anvisningen. Her teller man først antall treff, deretter innertreff. Det som kan bli litt forvirrende er at alle innertreff er også yttertreff. Dette gjør at man kan få 4/2 som poengsum. Dette betyr at det er 4 skudd i treffområdet hvorav 2 skudd er innertreff. Totalt på et jaktfeltstevne kan man oppnå 150 poeng, dersom det er lik poengsum mellom to skyttere ser man på skillefiguren for å avgjøre dette. Skillefiguren er gjerne en skive med flere poengringer, enten 5- eller 10 delt skive.
Tips og triks
Anbefalt før man går ut er å ta en titt på hvordan løypa kommer til å se ut. Gjerne er det satt opp eksempler på hvilke skriver det skal skytes på og med merknad om hva som er treff / innertreff, avstand og hvilken posisjon man skal skyte i. Her er det smart å se etter holdepunkter i skiven for å komme frem til innertreff. Dette kan være ved frembein og sikte seg opp 2/3 av dyret. Dersom skivene er blitt lappet mye på kan det være vanskelig å se hvor innertreffet er definert og slike huskeregler kan derfor være en redning.
Dersom man har god tid før et stevne bør man teste riflen på ulike avstander, her kan man gjerne teste på 50 – 150 – 175 og 200 meter. Dette er typiske avstander man kan få skiver på, og det å ha en rask klikktabell, eller huskelapp på hvor mye du skal holde over kan være smart. Husk på at dersom du har skutt inn på 100 meter er dette toppen av kulebanen din. Dersom du har blinker som er nærmere enn 100 meter vil kula da være på vei opp. Dette betyr at man kan trenge å stille opp om skivene står veldig nærme. Dersom du ikke har laget deg en klikktabell kommer man som regel langt ved å bare spørre de i samme lag som deg, ofte er det godt er farne skyttere rundt deg som har prøvd og testet før.
Uansett nivå på skyting om man enten er jeger eller ønsker bare å bli en bedre skytter er jaktfelt en aktiv skyteform som er med på å utfordre deg og utstyret ditt. Miljøet er trivelig og man er gjerne i et lag hvor man hjelper hverandre, kommer med tips og råd om man skulle trenge. Mest av alt ønsker man å gi skytterne en god opplevelse på standplass, da det er dette som fører til mestringsfølelse og gode resultater. For å finne neste jaktfeltstevne er dette som regel listet opp på https://njffstevner.no/