• Fri frakt over 3000.-
  • Rask levering
  • Gratis bytte
Ørretfiske med haspel
Fiske

Ørretfiske med haspel

Ørret er en av verdens mest utbredte ferskvannsfisker, og finnes i dag på alle verdens kontinenter. Og ørretfiske i Norge må vel nesten regnes som en del av «folkesjela». Ørreten har et variert kosthold og spiser alt fra små mygglarver og nymfer, til store byttefisk opp til flere hundre gram, noe som gir mange muligheter for å bruke  forskjellige typer agn, og teknikker for å fange den. 

Sommerfiske og vanntempratur

Sommeren er en flott tid for spinnfiske etter ørret. Når vanntemperaturen stiger, blir ørreten mer aktiv og søker seg ofte til kjøligere vannlag. Morgen og kveld er gjerne de beste tidspunktene å fiske på, da vannet er kjøligere og ørreten er mer aktiv. Midt på dagen, når temperaturen er på sitt høyeste, kan fisken være mer passiv og søke dypere vann. Dersom man fisker på fjellet kan ofte fisket være godt hele dagen, da vannet sjelden blir like varmt som i lavereliggende strøk. Ideell vanntemperatur kan variere i forhold til område, men mellom 8 og 12 grader er generelt sett et sikkert kort.

For å lykkes med spinnfiske etter ørret, er riktig utstyr essensielt. Her tar vi for oss noen grunnleggende emner. 


Stang: Klassiske stenger for ørretfiske har gjerne en lengde på 8-10 fot, med kastevekt mellom 5 og 25 gram. Dette er stenger som dekker det meste av situasjoner man kommer ut for som ørretfisker. Man bør velge en stang  som ikke er for stiv, men likevel såpass stiv at man oppnår gode presise kast, og har en jevn fin aksjon som demper hopp og sprell som fisken finner på i kampens hete. 

Snelle: Vanligvis bruker man en snelle i størrelse 1000 til 3000. Snella bør ha en god, jevn brems, og fylles med 0,10-0,14mm braid. Bruk gjerne liner med mørk farge, og sett på en meter med 0,25-0,35mm fluorocarbon eller mono fortom. Fortommen er mer usynlig enn hovedlinen, og den beskytter også mot skarpe fisketenner, stein, greiner og annet som kan føre unødvendige linebrudd.

- Sluk: Sluker er et klassisk valg for ørretfiske. Velg sluker med vekt på 5-25 gram, avhengig av forholdene. Sølv, kobber og gullfargede sluker kan ofte være svært effektive. Men også sterke farger slik som rødt, orange og chartreuse kan gi svært god uttelling. 


- Wobblere: Wobblere etterligner småfisk, og kan være meget effektive. De finnes i mange farger og størrelser, men de mest brukte er mellom 5-10 cm lange. Velg wobblere som går dypt nok til å treffe ørretens foretrukne oppholdssteder, og fisk wobbleren med ujevn hastighet, rykk og stopp.

- Spinnere: Spinnere skaper vibrasjoner og reflekser i vannet som kan tiltrekke seg ørret. Vekter på 5-10 gram er vanligvis ideelle. Farger som messing, gull, sort og orange kan være spesielt tiltrekkende for ørreten. Fisk spinneren uten spinnstopp, men man kan gjerne variere hastigheten til man finner den ideelle farten for hugg.


- Bombarda flue: Bombarda-fluefiske er en kombinasjon av flue- og slukfiske. Ved å bruke en bombarda-dupp kan du kaste lette fluer langt ut i vannet. Dette kan være svært effektivt når ørreten er sky og ikke biter på tradisjonelle sluker eller spinnere, eller når man trenger virkelig lange kast for å nå den fisken man ser langt der ute.

Teknikker

Kasting og innsveiving: Varier kastelengde, innsveivning og dybde for å finne ut hva som fungerer best. En sakte,  jevn innsveivning kan være effektiv, men prøv også å gi små rykk med stangen for å imitere skadet byttefisk.


• Hyppige spinn-stopp: Legg inn hyppige spinn-stopp i innsveivingen. Spinnstopp er svært ofte alfa og omega for å lykkes. Jevn innsveivning, som akselererer trigger fiskens jaktinstinkt, og når agnet plutselig stopper opp vil fisken svært ofte angripe. Legg gjerne inn et spinnstopp per 6-7 meter. Dersom du kjenner et forsiktig napp, sett opp farten et par/tre meter og bråstopp, og der satt’n! 


• Oppsøkende fiske: Ørreten kan ofte være sky, så det lønner seg å være forsiktig, og ikke trampe rett ned til bredden. Begynn gjerne med å plassere deg tre meter fra bredden, og ta noen korte kast til å begynne med. Fisken står gjerne tett på land, og er ikke alltid «på andre siden». Flytt deg langs vannkanten og prøv ulike steder for å finne fiskens oppholdssteder. 


• Bruk av bombarda: Ved bombarda-fluefiske, kast duppen langt ut og la fluen synke før du begynner  innsveivingen. Dette kan lokke til seg fisk som oppholder seg lenger unna eller på dypere vann.


• Riktig valg av agn for forskjellige dybder: Velg agn som passer for dybden du fisker på. Sluker og wobblere som går dypt er gode for dypere vannlag, mens lette spinnere og fluer kan være mer effektive i grunne områder.

Bærekraftig fiske

Det er viktig å fiske bærekraftig for å bevare ørretbestanden.

Her er noen tips:


• Høste riktig fisk: Unngå å drepe stor fisk. De store individene er viktige for reproduksjonen og bidrar til en sunn bestand ved å spise store mengder yngel og småørret. Mindre ørreter, gjerne mellom 25-40 cm, er perfekte til mat og sikrer at de store fiskene kan fortsette å vokse og formere seg.


• Catch and release: Hvis du fanger stor fisk, vurder å slippe den ut igjen. Håndter fisken forsiktig for å unngå skader, en god hov er u-unnværlig både for å berge fangsten, og for å kunne håndtere en stor fisk på en god måte. Hold fisken i vannet ved avkrokning, og unngå å ta på den med tørre fingre. En god krokløsner en noe man alltid bør ha for hånden. En tang gir langt bedre grep på kroken enn fingrene dine, og man unngår også å kroke seg selv, noe som fort kan skje når en trassig fisk spreller rundt med en Rapala i kjeften.


• Følg lokale regler: Respekter lokale fiskeregler og kvoter. Dette bidrar til å opprettholde en sunn og bærekraftig fiskebestand.

Spinnfiske etter ørret er en givende aktivitet som kombinerer naturglede med utfordrende fiske. Ved å bruke riktig utstyr, forstå ørretens adferd og fiske bærekraftig, kan du oppnå suksess og samtidig bidra til å bevare denne fantastiske fisken for fremtidige generasjoner. Husk å høste med måte, og nyt både fisketuren og måltidet av selvfanget ørret.


God tur!


- Johan Persson Friberg