• Fri frakt over 3000.-
  • Rask levering
  • Gratis bytte
Laksefiske med sluk
Fiske

Laksefiske med sluk

Laksefiske med sluk er en populær metode blant sportsfiskere, og det er flere faktorer som spiller inn for å oppnå suksess. Valg av riktig utstyr, teknikk og kunnskap om laksens vaner er avgjørende. Her får du en liten innføring i utstyr og ulike agn for laksefiske av vår ambassadør Johan Friberg.

Fiskestang og snelle til Laksefiske

En solid fiskestang og snelle er essensielle. For laksefiske med sluk anbefales en stang med en lengde på mellom 9 til 11 fot (2,7-3,3 meter). Dette gir god kastelengde og kontroll. Snellen bør ha en kapasitet på minst 200 meter med 0,30 mm nylon (mono) eller 0,20 mm multifilament (braid) line, som er sterk nok til å håndtere kraftige rykk fra stor laks. Dersom du bruker braid, noe 90% av fiskere gjør, anbefaler jeg en fortom på 0.40mm mono eller fluorocarbon, ca 120cm festet til hovedlinjen med en FG knute. Dette gjør lina mindre synlig, og ikke minst så er man bedre rustet mot fisk som prøver å gjemme seg bak stein eller lignende under fighten. Braid er utrolig sterk, men også langt mer sensitiv i forhold til stein eller greiner under vann.

Valg av agn til laksefiske

Når du fisker etter laks, er valg av riktig agn viktig. Det finnes et bredt utvalg av sluker tilgjengelig, men de mest brukte inkluderer Skjesluker, Sildesluker, Wobblere, Spinnere og Bimbarda.

Skjesluker:

Disse er formet som en skje og reflekterer lys, noe som tiltrekker laksen. De er enkle å bruke og effektive i både elver og sjø. Vekten kan variere, men for laksefiske brukes ofte sluker som veier mellom 20 og 40 gram. Tilpass vekt etter strøm og dybde der du fisker. Det er en god ide å telle sekundene fra sluken lander, til man treffer bunnen. Om du teller til 8 og får elve gress på kroken, trekk av et par sekunder på neste kast. Husk at laksen svært sjelden tar et agn som beveger seg oppstrøms. Det vil si, at når sluken har gjort ferdig sin krysning av elva, kan man like gjerne bare sveive den rett inn når den henger rett nedstrøms. MEN, i det sluken vender i strømmen og havner ca rett nedstrøms er det lurt å la den droppe tilbake 50-100cm. Laksen har en tendens til å følge etter, og den «henger» gjerne rett bak sluken i strømmen. Dersom du gir den litt slakk, så får fisken den rett opp i ansiktet, noe som har gitt meg mange fisk som ellers ikke ville tatt skrittet fullt ut.• Sildesluker. På ingen måte et førstevalg blandt laksefiskere, men det er smart å ha en «joker i ermet». Sildesluker kaster lengre enn de aller fleste skjesluker, noe som tillater fiskeren å komme til der hvor ingen andre når. De synker kjapt, og til tross for en litt kjedelig gange så fiker de kjapt og effektivt de gangene du trenger litt mer distanse.


Wobblers

En favoritt blandt en del dorgefiskere, men også bra på steder der man kan presentere agnet tett på fisken. Som for eksempel i steinete høler hvor du «vet» at laksen står rett bak akkurat den steinen. Fordelen med en wobbler er at den holder dybden og agnet får gjerne lengre tid på ideell dybde ved taktisk fiske.

Spinnere

Disse har en roterende blad som skaper vibrasjoner i vannet, noe som kan lokke til seg laks på lang avstand. Dyptgående spinnere på 25-35 gram kan være meget effektive når de kastes oppstrøms. Spinneren lager både lyd og kaster refleksjoner fra spinnerbladet, noe som ofte kan virke svært provoserende for laks som har funnet «sin» plass i elva. Kast oppstrøms, og la spinneren synke før du setter fart på den. Fisk den gjerne dypt mot tenkte standplasser.

Bombarda

Flue og dupp. Dette er en meget effektiv fiskemetode. Kanskje spesielt i tilfeller hvor fisken ikke tar sluk, men du ser at fisken er tilstede. Bruk en 20-30 grams kastedupp med 4-5 meter fortom og 10-11 fots stang for å kunne styre driften på best mulig måte. Tubefluer og små treblekrok fluer fungerer svært godt til dette fisket.

Teknikker i laksefiske

Kasting og innsveiving

Å mestre kasteteknikken er viktig for å dekke mest mulig vann. Kast sluken i en vinkel på 45-60 grader på strømmen og sveiv den sakte inn for å la den passere potensielle standplasser hvor laksen står. Ikke bruk for mye tid på steder med glatt strøm, men finn de plassene hvor overflaten blir brutt av stein eller hull på elvebunnen. Dette er steder hvor laksen kan stå og hvile.

Variasjon i innsveivning

Varier hastigheten og retningen på innsveivingen. Prøv å fikse litt fortere enn strømmen, med innlagte spinnstopp.

Når biter laksen?

Laksen er mest aktiv på visse tider av døgnet og under spesifikke værforhold. Morgen og kveld er ofte de beste tidspunktene for fiske, spesielt når det er overskyet eller litt regn. Laksen kan også være mer bitevillig i perioder med stigende vannstand, da dette får fisken til å trekke opp i elvene, eller at fisken må flytte på seg på grunn av endrede strømforhold på standplassen.


Bærekraftig laksefiske

Bærekraftig fiske er viktig for å sikre at laksebestanden opprettholdes for fremtidige generasjoner. Følg alltid lokale regler og forskrifter, som for eksempel kvoter og fredningssoner. Catch and release-praksis kan også bidra til å bevare bestanden, ved å håndtere fisken skånsomt og slippe den tilbake i vannet raskt. Hov og krokløsner er selvsagte verktøy en hver laksefisker bær ha med seg.

Laksefiske med sluk er en utfordrende og givende aktivitet som krever kunnskap, tålmodighet og riktig utstyr. Ved å forstå laksens atferd, bruke effektive teknikker og utstyr, samt fiske på rett tidspunkt, øker du sjansene dine for å lande storfangsten. Få fiskeformer har vel så mange meninger om hva som er «rett» eller «gal» metode. På slutten av dagen, er det gjerne den fiskeren som har agnet i vannet som får fisken.. Ikke vær redd for å være «kjerringa mot strømmen». Dersom man ser andre fiskere som står å kaster 28 grams Møresild; sett på en spinner. Overraskelsesmomenter kan gjerne være med på å trigge fisken slik at nysgjerrigheten eller aggressiviteten tar overhånd.