Jakten på Havabboren
Når og hvor biter havabboren?
I de senere årene har fiske etter havabbor langs norskekysten blitt en populær art å jakte på! Den har det siste tiåret virkelig blitt en art mange sportsfiskere forsøker å fange ettersom den er en av kystens sterkeste og sprekeste fiskearter. Havabboren kan faktisk bli så lang som 100 cm og veie over 9 kilo!
Havabboren finner du langs store deler av kysten fra sør i Norge og nord til Trøndelag.
Fiske etter denne spennende arten er best fra mai til oktober men regnes som mest bite-villig fra august til oktober.
Videre i innlegget vil du finne tipps og triks til hvordan du kan fange havabbor enten du fisker med haspel eller flue. Tekst og bilder er av Johan Friberg
Spinnfiske etter havabbor.
Havabboren er en fisk som kan fanges med en del ulike agn og teknikker. Men det er noen som skiller seg ut, og som har blitt en slags "standard" etter en del år med aktivt fiske etter denne fantastiske arten. Personlig bruker jeg to spinnstenger under HA fiske.
En 9/10 foter med kastevekt opp til 30/35 gram rigget med en størrelse 3000 eller 4000 snelle, 0,12/0,15 "braid" og ca 1 meter 0.35mm fluorocarbon fortom. Denne brukes for for å "søke av" større områder, gjerne med tobis imitasjoner slik som Westin Sandy Andy og Savage Gear Sandeel i 22-33gram. Med disse kan man fiske forholdsvis fort og man kan fiske av mange ulike dybder på en effektiv måte. Naturlig oliven farge på agnene er en favoritt, men det er ikke dumt å ha rosa eller blå på lur dersom førstevalget ikke leverer.
Dersom fisken jakter høyt i vannet, eller om man fisker av grunnere områder så bør man ha et knippe line through sandeels fra 12-19 cm, Westin Salty, Westin Sølvpilen eller tilsvarende. Dette er agn som tåler en del fart, og som fiskes ved å tilføre mye av gangen selv ved hjelp av varierende hastighet, twitching og spinnstopp. Ikke glem spinnstopp! Langt over halvparten av fisk tar nettopp når man stopper etter en akselerasjon eller rykk i innsveivningen.
Den andre stangen som alltid er med er en 8 foter 7-21gr med størrelse 3000 snelle, 0,12mm line og 0,30mm fluorocarbon fortom. Denne brukes mest til "finessefiske" med mindre agn, og gjerne i områder der jeg "vet" det står fisk.
Til dette oppsettet bruker jeg gjerne mindre agn for eksempel shads slik som 7cm Westin Stanley the Stickleback og 9,5cm Westin Bullteez med 5-7gr skalle. Foretrekker naturlige farger til dette. Den kortere stangen er også fin til å fiske de minste utgavene av Savage Gear Pencil Sandeel. Og, ikke minst overlate agn i 5-8cm som noen ganger kan være en game changer som kan snu en ellers treig dag til eksplosive hugg i overflaten! Dette er slukfiskerens tørrfluefiske, og bør absolutt oppleves. Til overflate fiske foretrekker jeg sliders, og ikke poppers, Berkley Jwalk er et godt alternativ. Fisk i variert hastighet, og legg inn korte spinnstopp med ujevne mellomrom.
Tips: Dersom du har følgefisk på større agn som ikke vil ta, bytt til et mindre agn ASAP. Veldig ofte vil en fisk som er litt tent på et agn som er stort gå fem på dersom den får servert noe som er et par hakk mindre.
Fluefiske etter havabbor.
Til fluefiske etter havabbor foretrekker jeg en 9' eller 9'6'' i klasse 7 eller 8. Da har man en stang som tåler både vind og til dels store fluer.
Til havabbor fiske bør man ha minst et par liner. Jeg som fisker mye fra båt foretrekker en sink-tip i synk 4 og en full-synk 8. Da kan man fiske effektivt, uten å vente særlig lenge på at flue/line skal komme seg ned på riktig dybde. Dersom det er snakk om fiske fra land/vading ville jeg valgt en fast intermediate og en synk 4 til de fleste situasjoner.
Når det gjelder fluer så bør man ha Surf Candy tobis imitasjoner på 8-12cm, noen Clousers på 6-10cm og absolutt ikke glemme rekeimitsjoner for dager da abboren ikke jager småfisk, men heller leter etter reker, kutling og krabber. Rekeimitasjoner i str 10-8-6 funker fint, og mønster som rosa eller grå Pattegris, Vaskebjørn eller lignende får jobben gjort!
Havabboren er alt-etende, men det betyr ikke nødvendigvis at den gyver løs på alt den ser. Derfor er det ofte en god taktikk å variere hastighet og dybde på inntrekk, og bytte fluer etter hva slags dybde eller bunnforhold man befinner seg på. Husk på at fisken ofte beiter veldig nær land, og dersom man fisker fra land kan det være en god ide å begynne med å legge kast tett på land, før man fisker av områder lengre ute.
Tradisjonelt sett er det de fiskerne som er ute og fisker i stedet for å sitte hjemme i sofaen som får mest havabbor, og dersom kalenderen viser august, september eller oktober så er det bare å pelle seg ut og fiske!